Retrocykel

Tänk om jag hade sparat mormors gamla damcykel! Då hade jag haft en äkta retrocykel som är så otroligt populära nu plötsligt. Jag tror att min mamma tog till vara på mormors retrocykel utan växlar under en period men jag undrar om inte hon gav bort den till min kusin som brukade vara i mormors gamla torp på somrarna. Efter att mormor och morfar hade flyttat från sin gamla gård (min mammas barndomshem) så ägde dom den fortfarande för att hyra ut till släkten. Eller hyra ut kanske är att överdriva, dom fick i alla fall nyttja den ifall de önskade. Så fick morfar någon som hjälpte till med gräsklippning och att rensa de land som återstod.

Min mormors retrocykel

Att min mormors gamla cykel senare skulle räknas till en retrocykel var väl ingen som tänkte på den tiden när mormor inte kunde cykla mer. Allting gick ju framåt och så även utvecklingen av cyklar. Min mamma använde mormors cykel under en kort period men sedan hamnade den i garaget under flera flera år. Ända till min äldre kusin uttryckte sitt intresse över att få ta med den gamla cykeln hem efter att ha lånat den vid ett sommarbesök hemma hos oss när jag var liten. Min kusin tyckte det var kul att komma hem till oss för att passa min lillasyster (vilket jag själv inte uppskattade).

Nya retrocyklar

Att ha sparat en gammal ärvd cykel är väl en sak, då är den i alla fall en äkta ”retrocykel” men sedan det blev populärt att skaffa sig en gammal cykel så har industrin anammat detta och börjat tillverka nya ”retrocyklar” istället. Så de som inte får tag i en äkta gammal cykel kan helt enkelt köpa sig en helt ny cykel med ett gammalt utseende. Inte så kul om du frågar mig men jag har ju inte längre kvar mormors gamla cykel.